PAPUGA DO POMIARU % DESTYLATU
search
  • PAPUGA DO POMIARU % DESTYLATU
  • PAPUGA DO POMIARU % DESTYLATU
  • PAPUGA DO POMIARU % DESTYLATU
  • PAPUGA DO POMIARU % DESTYLATU
  • PAPUGA DO POMIARU % DESTYLATU

PAPUGA DO POMIARU % DESTYLATU

250,00 zł
Brutto

Wykonany z stali nierdzewnej AISI304

Wejście destylatu gwint zewnętrzny -  1/4''   

Wyjście destylatu śr. 8 mm ( wężyk 6-7 mm )

Opróżnianie papugi zawór 1/4" oraz króciec na wąż 6-9 mm

Cechy szczególne papugi :

 - Prawidłowa szczelina pomiędzy alkoholomierzem a ścianką korpusu papugi. Unikamy wówczas wpływu lepkości cieczy na pomiar.

 - Niewielka objętość papugi, daje to mniejszą bezwładność pomiaru.

 - Zabezpieczenie dna korpusu papugi wkładką silikonową, zmniejsza ryzyko potłuczenia alkoholomierza.

 - Zawór kulowy do spuszczenia destylatu, pozwala mierzyć stężenie w konkretnych momentach destylacji bez efektu bezwładności.

Ilość

 

Polityka bezpieczeństwa

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

          
PARAMETRY TECHNICZNE :

 - Wysokość papugi ( bez zaworu kulowego) - 19,5 cm
 - Średnica korpusu - 25 mm
 - Gwint wejściowy - 1/4"
 - Dedykowany alkoholomierz - długość 17 cm, średnica korpusu 13 mm, zakres pomiaru 0-100%
 - Redukcja na wąż - śr. 6-9 mm

W SKŁAD ZESTAWU WCHODZI :

 - Papuga
 - Alkoholomierz ( polskiej produkcji GOMAR)
 - Zawór kulowy  1/4 " AISI304 z redukcją na wąż silikonowy
 - Wkładka silikonowa ( zabezpieczenie przed rozbiciem alkoholomierza)

 

Projektując papugę położyliśmy nacisk na zminimalizowanie jej wysokości.
Mała wysokość ma znaczenie, gdy papuga stanowi końcowy element układu odbiorczego składającego się z zaworu precyzyjnego, rotametru oraz chłodnicy.

Najważniejszym elementem papugi jest alkoholomierz.  Przed realizacją budowy papugi nawiązaliśmy kontakt z firmą Gomar, liderem na polskim rynku w produkcji areometrów i termoareometrów szklanych. Po konsultacjach dobraliśmy parametry alkoholomierza i na jego bazie przystąpiliśmy do projektu papugi.     

Dlaczego Gomar ?

 - Wysoka jakość wyrobów
 - Powtarzalność i dokładność pomiaru
 - Wsparcie techniczne
 - Czołowy Polski producent z tradycją

UWAGA!

Aby pomiar był prawidłowy destylat przed papugą powinien być schłodzony, wynika to z tego, że alkoholomierze są kalibrowane na temperaturę 20C.


Na koniec należy odpowiedzieć na pytanie, czy papuga jest niezbędna do prowadzenia procesu destylacji ?  

I właściwie do czego służy ?

Jeśli chodzi o wytwarzanie spirytusu +95%, jej stosowanie jest pozbawione sensu. Dla tego że , moc odbieranego urobku jest na każdym etapie procesu jest większa niż 95%.

Jeśli chodzi o smakówki , jak najbardziej jest potrzebna. Wynika to z tego, że serce konkretnej owocówki, lub zbożówki może mieć pewien zakres procentowości np. 70-90% w którym to uzyskujemy optymalny stosunek walorów smakowych do poziomu zanieczyszczeń w postaci fuzli. Sterując prędkością odbioru możemy utrzymywać pożądana moc destylatu. .

Andrzej AKAS

 

Informacja:

Opis, zdjęcia i rysunki stanowią własność firmy PANZAWOREK i wykonane zostały na podstawie wieloletniego doświadczenia i wiedzy technicznej.

Kradzież, kopiowanie, powielanie czy rozpowszechnianie treści zamieszczonych bez zgody autora jest zabronione.

Zgodnie z ustawą z 4 lutego 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych (D.U. 1994/24/83) za naruszenie praw własności poprzez kopiowanie, powielanie i rozpowszechnianie przedstawionych treści bez zgody właściciela grozi grzywna oraz kara pozbawienia wolności od 6 m-cy do lat 5 (art. 115.1).

PAN ZAWOREK
64 Przedmioty
Nowy