PAPUGA DO POMIARU % DESTYLATU
Wykonany z stali nierdzewnej AISI304
Wejście destylatu gwint zewnętrzny - 1/4''
Wyjście destylatu śr. 8 mm ( wężyk 6-7 mm )
Opróżnianie papugi zawór 1/4" oraz króciec na wąż 6-9 mm
Cechy szczególne papugi :
- Prawidłowa szczelina pomiędzy alkoholomierzem a ścianką korpusu papugi. Unikamy wówczas wpływu lepkości cieczy na pomiar.
- Niewielka objętość papugi, daje to mniejszą bezwładność pomiaru.
- Zabezpieczenie dna korpusu papugi wkładką silikonową, zmniejsza ryzyko potłuczenia alkoholomierza.
- Zawór kulowy do spuszczenia destylatu, pozwala mierzyć stężenie w konkretnych momentach destylacji bez efektu bezwładności.
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
PARAMETRY TECHNICZNE :
- Wysokość papugi ( bez zaworu kulowego) - 19,5 cm
- Średnica korpusu - 25 mm
- Gwint wejściowy - 1/4"
- Dedykowany alkoholomierz - długość 17 cm, średnica korpusu 13 mm, zakres pomiaru 0-100%
- Redukcja na wąż - śr. 6-9 mm
W SKŁAD ZESTAWU WCHODZI :
- Papuga
- Alkoholomierz ( polskiej produkcji GOMAR)
- Zawór kulowy 1/4 " AISI304 z redukcją na wąż silikonowy
- Wkładka silikonowa ( zabezpieczenie przed rozbiciem alkoholomierza)
Projektując papugę położyliśmy nacisk na zminimalizowanie jej wysokości.
Mała wysokość ma znaczenie, gdy papuga stanowi końcowy element układu odbiorczego składającego się z zaworu precyzyjnego, rotametru oraz chłodnicy.
Najważniejszym elementem papugi jest alkoholomierz. Przed realizacją budowy papugi nawiązaliśmy kontakt z firmą Gomar, liderem na polskim rynku w produkcji areometrów i termoareometrów szklanych. Po konsultacjach dobraliśmy parametry alkoholomierza i na jego bazie przystąpiliśmy do projektu papugi.
Dlaczego Gomar ?
- Wysoka jakość wyrobów
- Powtarzalność i dokładność pomiaru
- Wsparcie techniczne
- Czołowy Polski producent z tradycją
UWAGA!
Aby pomiar był prawidłowy destylat przed papugą powinien być schłodzony, wynika to z tego, że alkoholomierze są kalibrowane na temperaturę 20C.
Na koniec należy odpowiedzieć na pytanie, czy papuga jest niezbędna do prowadzenia procesu destylacji ?
I właściwie do czego służy ?
Jeśli chodzi o wytwarzanie spirytusu +95%, jej stosowanie jest pozbawione sensu. Dla tego że , moc odbieranego urobku jest na każdym etapie procesu jest większa niż 95%.
Jeśli chodzi o smakówki , jak najbardziej jest potrzebna. Wynika to z tego, że serce konkretnej owocówki, lub zbożówki może mieć pewien zakres procentowości np. 70-90% w którym to uzyskujemy optymalny stosunek walorów smakowych do poziomu zanieczyszczeń w postaci fuzli. Sterując prędkością odbioru możemy utrzymywać pożądana moc destylatu. .
Andrzej AKAS
Informacja:
Opis, zdjęcia i rysunki stanowią własność firmy PANZAWOREK i wykonane zostały na podstawie wieloletniego doświadczenia i wiedzy technicznej.
Kradzież, kopiowanie, powielanie czy rozpowszechnianie treści zamieszczonych bez zgody autora jest zabronione.
Zgodnie z ustawą z 4 lutego 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych (D.U. 1994/24/83) za naruszenie praw własności poprzez kopiowanie, powielanie i rozpowszechnianie przedstawionych treści bez zgody właściciela grozi grzywna oraz kara pozbawienia wolności od 6 m-cy do lat 5 (art. 115.1).